LOV NA POSLOVNI USPJEH: Praktični priručnik

27. decembra 2013. godine, izašla je moja treća knjiga: ”Lov na poslovni uspjeh: praktični priručnik”. Riječ je o tekstu iz oblasti poslovne, odnosno organizacijske psihologije. Knjiga obuhvata sedam poglavlja, uz osam priloga i korištenu i preporučenu literaturu, na ukupno 197 stranica. Recenziju su radile Alma Vranić, magistrica menadžmenta i Lejla Hasandedić, magistrica psihologije.

U prvom poglavlju (Kako odabrati prave zaposlenike), prije svega je opisan način pribavljanja i odabira kadrova. Obrađena je i orijentacija novih radnika u firmi, kao i dvije teme koje su rijetko dio sadržaja ovakve vrste priručnika – ekspertiza i nepotizam.

U drugom poglavlju (Dinamika rada), opisana su i objašnjena sljedeća područja (za koja su date praktične smjernice i preporuke poslodavcima i zaposlenicima): rad i odmor; upravljanje vremenom; okupaciono zdravlje; edukacija, motivacija i savjetovanje radnika; pozitivni mentalni stav na poslu i  efikasno postavljanje ciljeva.

Treće poglavlje odnosilo se na primjenu saznanja i nalaza istraživanja iz socijalne psihologije, specifičnije, psihologije grupa: razvijanje ”mi” osjećaja, grupno donošenje odluka i rukovođenje organizacijom (firmom, institucijom).

Četvrto poglavlje je nazvano Organizacija iz perspektive zaposlenika, što je takođe zanemarena tema u priručnicima ovakve vrste. Sadrži tri podteme: percepciju organizacije, poimanje organizacijske pravednosti i intenciju zaposlenika ka napuštanju organizacije.

U petom poglavlju su ponuđena uputstva i savjeti o tome kako provoditi analize, procjene i istraživanja u firmama. Uz to je vezano nekoliko priloga na kraju knjige, koji se odnose na evaluaciju djelotvornosti radnika, njihovih potreba i provedenih programa edukacije u organizacijama.

U šestom poglavlju (Kako komunicirati sa korisnicima) su prvo istaknute razlike između pojmova ”partnerstvo” i ”saradnja”, potom date smjernice za uspješno oglašavanje usluga firmi (marketing).

Posljednje poglavlje sadrži primjere uspješne poslovne prakse u četiri organizacije: agenciji ”Prostor”, Raiffeisen banci, lancu hotela Sheraton i korporaciji Apple, Inc.

Kroz ovaj priručnik se provlači nekoliko uokvirenih sadržaja koji od čitalaca i korisnika zahtijevaju da se na neki način angažuju (razmišljajući, proučavajući, produbljujući znanja): zanimljivosti (interesantni primjeri uspješne organizacijske prakse i kurioziteti iz oblasti poslovne psihologije); pronađite, pogledajte (preporuke za druge priručnike, filmove i slično); rezultati istraživanja (relativno novija saznanja iz obrađivane oblasti) iprimjeri (npr. oglašavanja, skala procjene, ispravnog i neispravnog vođenja savjetovanja zaposlenika…).

”Lov na poslovni uspjeh” preporučujem poslodavcima i zaposlenicima, kao i stručnjacima u oblasti ljudskih resursa (organizacijskim/industrijskim psiholozima, menadžerima, poslovnim ekonomistima, stručnjacima za sociologiju rada i slično).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *